Foto Jersey Jeroen
jerseykoeien

SMAAKHOEVE DE LOCHTENBERG VERKLEINT ECOLOGISCHE VOETAFDRUK MET NIEUW KOEIENRAS

MERKSPLAS, 9 september 2020 – Sinds deze week grazen er 65 nieuwe koeien op de weilanden rond Smaakhoeve De Lochtenberg in Merksplas. De boerderij is overgeschakeld op koeien van het oeroude ras Jersey. Een bewuste keuze zegt Gert Laurijssen van Smaakhoeve De Lochtenberg: ‘We zetten een belangrijke stap in de reductie van onze ecologische voetafdruk en krijgen tegelijkertijd nog uniekere kazen en roomijs.’

Smaakhoeve De Lochtenberg is al generaties lang actief als melkveeboerderij in de Kempen. Maar door de jaren heen is het bedrijf sterk geëvolueerd. Duurzaamheid is daarbij een heel belangrijke uitdaging geworden. In de jaren ’70 zette de familie Laurijssen in op koeien van het ras Holstein. Het waren koeien die bekend stonden om de enorme hoeveelheden melk die ze konden produceren. ‘Het was destijds een manier om mee te kunnen in de schaalvergroting die noodzakelijk was om te kunnen overleven in een sterk concurrerende markt met dalende melkprijzen.’ Zegt Jos Laurijssen. ‘Maar aan die gedachtegang zaten ook heel wat nadelen. De zogenaamde ‘turbokoeien’ die elk meer dan 10.000 liter melk per jaar produceren, zijn zodanig opgefokt dat ze ook sneller ziek worden en steeds meer mest zijn gaan produceren. Dat zette ons aan het denken. We stelden ons de vraag of die aanpak nog wel past bij de manier hoe toekomstige generaties met landbouw en voeding willen omgaan.’

 

NIEUWE GENERATIE 

Vader Jos Laurijssen, die intussen al meer dan 50 jaar boert op De Lochtenberg, hakte de knoop door. ‘Ik heb intussen de leeftijd van 70 jaar bereikt. Tijd om het wat rustiger aan te gaan doen. En ook een goed moment om met Jeroen Ceursters, de nieuwe boer op Smaakhoeve De Lochtenberg, werk te maken van een verdere verduurzaming.’  Jeroen is sinds 1 september verantwoordelijk voor de melkveeactiviteiten op Smaakhoeve De Lochtenberg.

 

MILIEUBEWUSTE KOEIEN

De nieuwe Jerseykoeien hebben door hun hoogblonde vacht en lange wimpers, niet alleen hun schoonheid mee, ze zijn ook nog eens heel milieubewust. Het is een oeroud ras wat heel efficiënt omgaat met haar voeding. Ze gebruiken minder voer, terwijl de melk veel rijker is aan voedingstoffen. Naast een rijkere melksamenstelling, stoten Jerseykoeien ook nog eens 20% minder stiktof uit en besparen ze 32% op het waterbruik voor het maken van kaas. De totale ecologische voetafdruk daalt daardoor met maar liefst 20%!

 

ROMIGERE KAAS

Smaakhoeve De Lochtenberg maakt sinds vorig jaar ook rauwmelkse kazen, roomijs en yoghurt voor haar boerderijrestaurant en winkel. ‘Doordat het eiwitgehalte van deze melk veel hoger ligt en de melk veel romiger is, krijgen onze zuivelproducten nog een voller karakter.’ zegt Gert Laurijssen. ‘Ook heeft Jerseymelk van nature dubbel zo veel vitaminen en mineralen, caroteen en gezond linolzuur.

 

VLAAMS LEREN

Een boerderij van veestapel veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. De 65 Jerseykoeien zijn sinds deze week in de Kempen, na een lange rit vanuit Denemarken. ‘De dames zijn intussen al goed gewend aan hun nieuwe omgeving en grazen gemoedelijk in de wellanden. Al valt nog af te wachten of ze alles begrijpen wat we tegen hen zeggen wanneer ze gemolken moeten worden.’ zegt Jeroen Ceursters. ‘Het zal vermoedelijk nog even duren vooraleer ze het Deens hebben ingeruild voor het Vlaamse dialect.’