DSC_8442

KAAS ZONDER LACTOSE ?!

MERKSPLAS – Ben je helemaal verzot op kaas? “Dan kun je best niet intolerant zijn voor lactose” hoor ik u denken. Maar niets is minder waar. Veel consumenten die de diagnose ‘lactose-intolerant’ hebben gekregen, hebben vaak alle zuivelproducten uit hun dieet geschrapt. Maar dat is niet nodig! De meeste kazen kun je gewoon blijven eten. Ook als je lichaam dus geen lactose verdraagt. We leggen het even uit.

 

LACTOSE OMGEZET TIJDENS DE RIJPING

Lactose zit van nature in melk, de basisgrondstof voor kaas. Maar kaas wordt gemaakt op een heel specifieke manier waarbij tijdens het bereiden de melksuiker (lactose) in melkzuur wordt omgezet door melkzuurbacteriën. Die bacteriën gebruiken lactose als brandstof en maken er een smaakvolle kaas van tijdens de rijping. Dat verklaart waarom verschillende kazen een andere hoeveelheid lactose bevatten. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe minder lactose er nog overblijft.

 

KIJK NAAR DE SUIKERS

Lactose is een suiker en valt dus op het voedingswaarde-etiket onder de groep van de koolhydraten. Om te weten hoeveel lactose er nog in een bepaalde soort kaas zit, kijk je dus gewoon even op de verpakking naar de hoeveelheid koolhydraten of suikers. Bij een jonge kaas, kan dat oplopen tot 6 gram suiker per 100 gram kaas. Ook romige kazen zoals ricotta en cottage cheese bevatten doorgaans veel lactose. Bij de wat oudere kazen is het aantal suikers meestal minder dan 0,5 gram. Bij sommige producten geeft het etiket zelfs aan dat de kaas 0,0 suikers bevat, in dat geval is de hoeveelheid lactose verwaarloosbaar klein.

 

TOLERANT

Let wel op, er blijft in de meeste gevallen altijd nog wel een heel klein beetje lactose over. De meeste mensen die intolerant zijn voor lactose kunnen een kleine hoeveelheid lactose nog goed verdragen. Voor hen is het eten van kaas meestal dus niet zo’n probleem. Voor wie extreem intolerant is, die kan kaas beter gewoon laten.

PIZZA MET STREEKPRODUCTEN

Dat er in Merksplas Napolitaanse pizza’s op de boerderij worden gebakken is misschien nog niet zo gek. Want de Napolitaanse pizza zelf is niet streekgebonden: de essentie ervan is de bereidingswijze van de bodem. De ingrediënten die erop liggen, die maken de pizza uniek en kan verschillen van land tot land en van streek tot streek. Het is de beste basis om de kazen van De Lochtenberg volledig tot hun recht te laten komen.  

HOUTOVEN

Romeinse pizza’s hoeven trouwens niet perse in een houtoven gebakken te worden. De Napolitaanse pizza moet dat wel. Smaakhoeve De Lochtenberg importeerde een authentieke Italiaanse oven waarin op hout wordt gestookt.
Wist je dat er in België nog maar op enkele plaatsen Napolitaanse pizza’s worden gebakken? Smaakhoeve De Lochtenberg is er daar één van! Kom deze unieke pizza’s snel ontdekken!