kaas
Sfeer 4

EINDELIJK WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN: KAAS ETEN IS GEZOND

Al sinds de negentiende eeuw breken wetenschappers zich het hoofd over de Franse paradox: ondanks een droomdieet boordevol wijn, kaas en veel verzadigde vetten komen hartkwalen bij de Fransen verbazend weinig voor. In de zoektocht naar een verklaring wordt veelal gekeken naar rode wijn, maar Deense onderzoekers opperen nu een nieuwe mogelijkheid: kaas.

Voorlopig blijft de Franse paradox een raadsel. Sommige wetenschappers wijzen op de antioxidanten in rode wijn als een mogelijke verklaring. Steeds meer experts stellen dat het mogelijk verkeerd was verzadigde vetten te brandmerken als dé belangrijkste oorzaak van hartziekten. Een kleinschalige nieuwe studie die verscheen in het vakblad Journal of Agricultural and Food Chemistry gooit het nu over een heel andere boeg.

Volgens sommige schattingen eet de gemiddelde Fransman 25 kilo kaas per jaar. Dat is meer dan in eender welk ander land. Ter vergelijking: de Belg kocht in 2013 gemiddeld 12 kilogram kaas. Kan kaas een beschermende factor zijn?

 

EFFECT OP STOFWISSELING EN CHOLESTEROL

Meer onderzoek is duidelijk nog nodig, maar de Deense studie – deels bekostigd door het Deense zuivelbedrijf Arla Foods en de Dairy Research Foundation – wijst alvast uit dat het mogelijk zou kunnen zijn.

Wetenschappers analyseerden urine- en stoelgangstalen van 15 gezonde, jonge mannen die zich aan drie diëten waagden, dat ze telkens twee weken volhielden. Elk dieet telde precies evenveel calorieën en vet, maar een eerste was rijk aan halfvolle melk, een tweede was rijk aan kaas en het laatste was een controledieet. De onderzoekers gebruikten de stalen om uit te vlooien welk effect de diëten hadden op hun stofwisseling en cholesterol.

Wanneer de proefpersonen zich volpropten met zuivelproducten – en dan vooral bij het kaasdieet – leken hun darmflora te veranderen, het geheel van micro-organismen in de darmen dat vooral uit bacteriën bestaat. De wetenschappers troffen verhoogde concentraties vluchtige vetzuren aan en stelden een verlaagd TMAO-gehalte vast.

TMAO, of Trimethylaminoxide, is een stof die geproduceerd wordt wanneer het lichaam choline verwerkt, wat in veel dierlijke producten zit. Een lager TMAO-gehalte lijkt positief te zijn; eerder onderzoek toonde aan dat deze stof het vervoer van cholesterol naar de aderen kan bevorderen.

Hun bevindingen doen vermoeden dat kaas en melk de darmflora kunnen beïnvloeden en zo de productie van TMAO verminderen, schrijven de onderzoekers in hun paper. Een onverwachte conclusie.

 

VEELBELOVEND

Of de verbetering van de darmflora een rechtstreeks gevolg is van de kaas, weten de onderzoekers niet. “Naar de reden is het gissen, maar het lijkt erop dat kaas, en in mindere mate ook melk, de microbiotica beïnvloedt. En dat kan een invloed hebben op de samenstelling van vetten in het bloed”, klinkt het.

Om de Franse paradox definitief te kunnen doorgronden, is nog veel meer onderzoek nodig. Maar deze resultaten zijn alvast veelbelovend, meent het team. “Deze studie voegt toe aan ons begrip van de interactie tussen gefermenteerde melkproducten en het lichaam. Het gekende mechanisme was dat calcium de vetzuren verbindt en ze gewoon door de darmen gespoeld worden. Onze studie geeft aan dat er mogelijk een ander mechanisme bestaat.”