DSC_7666
DSC_7733

BOERDERIJ ZET NAPOLITAANSE PIZZA OP HET MENU

MERKSPLAS – Het zachte deeg, egaal gebakken en een luchtige, zachte korst. De saus zonder die vervelende smaak van concentraat: je proeft de echte tomaat. Ook de bodem is gelijkmatig gebakken, en niet zwart. En alles is mooi in balans. Dat is de mooie omschrijving van hoe de Napolitaanse pizza’s op Smaakhoeve De Lochtenberg in Merksplas worden gebakken.
“Bij ons geen Romaanse pizza’s, maar de échte, authentieke Napolitaanse” zegt Davide Scamardella, de chef-pizzaiolo die vanuit Italië is verhuisd naar Merksplas. Samen met Rayen en Andrea bakken ze iedere dag verse pizza’s op de boerderij van de familie Laurijssen. Uiteraard met de rauwmelkse kazen die daar worden gemaakt. Iedere pizza is een klein kunstwerk en een ware beleving in de mond.

ROMAANS VERSUS NAPOLITAANS

Een Napolitaanse pizza bakt maar tussen de 60 tot 90 seconden. Dat is kort en komt vooral door de hete temperatuur van de houtoven. Die brandt op zo’n 450°C tot 500°C. De pizza is nooit crispy, veeleer een beetje chewy. Maar wel volledig gegaard, en niet verbrand. De ingrediënten die op de pizza liggen behouden hun smaak doordat ze maar heel kort in de oven zijn gegaan. Dat is het geheim van de pizzaiolo!
Een Romeinse pizza is veel dunner en wordt in een gewone oven gebakken op een veel lagere temperatuur – die is wel krokant. ‘Elke Napolitaan kan een Romeinse pizza maken, maar niet omgekeerd. Aan een Romeinse pizza is geen echte kunst’

PIZZA MET STREEKPRODUCTEN

Dat er in Merksplas Napolitaanse pizza’s op de boerderij worden gebakken is misschien nog niet zo gek. Want de Napolitaanse pizza zelf is niet streekgebonden: de essentie ervan is de bereidingswijze van de bodem. De ingrediënten die erop liggen, die maken de pizza uniek en kan verschillen van land tot land en van streek tot streek. Het is de beste basis om de kazen van De Lochtenberg volledig tot hun recht te laten komen.  

HOUTOVEN

Romeinse pizza’s hoeven trouwens niet perse in een houtoven gebakken te worden. De Napolitaanse pizza moet dat wel. Smaakhoeve De Lochtenberg importeerde een authentieke Italiaanse oven waarin op hout wordt gestookt.
Wist je dat er in België nog maar op enkele plaatsen Napolitaanse pizza’s worden gebakken? Smaakhoeve De Lochtenberg is er daar één van! Kom deze unieke pizza’s snel ontdekken!