
ZO MAKEN WE ONZE KAAS
Kaas maken is magie! Het is gebruik maken van de wetten van moeder natuur. En ze vooral ook respecteren! De basis van lekkere kaas is kwaliteitsvolle melk. Die winnen we zelf op onze boerderij. De melk gaat nog op lichaamstemperatuur van de koe in de kaastobbe, waar stremsel en zuursel wordt toegevoegd.
Na het coaguleren wordt de wrongel op een zachte manier gesneden. De gesneden wrongel wordt in vormen gebracht, geperst en gepekeld. Het zout dat tijdens het pekelen indringt bevordert de natuurlijke korstvorming, de smaak en de bewaarbaarheid van de kaas.
Nadat de kaas voldoende lang in het pekelbad heeft gelegen, start het rijpingsproces in rijpingskamers waar de temperatuur en de vochtigheid onder controle wordt gehouden. Tijdens het rijpen worden de kazen op Smaakhoeve De Lochtenberg dagelijks nog met zorg gewassen.

RAUWMELKS
Bij rauwmelkse kazen wordt de melk tijdens de bereiding op de boerderij niet verhit. Hierdoor blijven alle natuurlijke organismen en enzymes aanwezig en kunnen ze volop bijdragen aan een karakteristieke en complexe smaak. Rauwmelkse kazen van Smaakhoeve De Lochtenberg zijn een natuurproduct en evolueren mee naargelang de seizoenen. Liefhebbers waarderen het enorm dat er in deze kazen altijd weer nieuwe smaaktoetsen te ontdekken zijn.
Het melken van de koeien op Smaakhoeve De Lochtenberg gebeurt volgens de regels van de kunst. Er gelden extreme controles op vlak van hygiëne, waardoor de veiligheid van de rauwe melk is gegarandeerd.
AMBACHT
Kaas maken is ambacht! In de kaasmakerij van Smaakhoeve De Lochtenberg wordt nog intensieve handenarbeid verricht. Alle kazen rijpen met een natuurkorst, wat wil zeggen dat iedere kaas meerdere keren per week wordt gewassen om de korstvorming te stimuleren. Het waswater waarmee de kazen worden gewassen, bevat een geheime melange van zouten die samen met een levendige bacteriecultuur de kazen hun karakteristieke smaak geven.

ONZE KAZEN
De kaasmakerij van Smaakhoeve De Lochtenberg produceert een doordacht gamma rauwmelkse kazen die passen op iedere kaasplank met Belgisch karakter! Er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe culturen en rijpingstechnieken, wat Smaakhoeve De Lochtenberg een plaats maakt waar respect voor smaken en traditie hoog in het vaandel staan!

WAAR TE KOOP ?
De rauwmelkse kazen die Smaakhoeve De Lochtenberg produceert zijn verkrijgbaar op onze boerderij en bij gespecialiseerde kaaswinkels. De kazen zijn eveneens te bestellen bij een beperkt aantal exclusieve kaasgroothandels in binnen- en buitenland.
MEER INFO VOOR PROFESSIONELE AFNEMERS