In de kaasmakerij van Smaakhoeve De Lochtenberg worden unieke kazen gemaakt volgens eeuwenoude tradities en eigentijdse technieken. Allemaal rauwmelkse kazen met een gewassen natuurkorst die ontstaat door inwerking van verfijnde culturen tijdens het rijpingsproces. Kempense camembert, bergkaas, lactische kaas met witschimmel, kaas met plantaardig stremsel, … Proef en ontdek opnieuw hoe échte kaas kan smaken!
Sfeer kazen De Lochtenberg tafel

ZO MAKEN WE ONZE KAAS

Kaas maken is magie! Het is gebruik maken van de wetten van moeder natuur. En ze vooral ook respecteren! De basis van lekkere kaas is kwaliteitsvolle melk. Die winnen we zelf op onze boerderij. De melk gaat nog op lichaamstemperatuur van de koe in de kaastobbe, waar stremsel en zuursel wordt toegevoegd.
Na het coaguleren wordt de wrongel op een zachte manier gesneden. De gesneden wrongel wordt in vormen gebracht, geperst en gepekeld. Het zout dat tijdens het pekelen indringt bevordert de natuurlijke korstvorming, de smaak en de bewaarbaarheid van de kaas.
Nadat de kaas voldoende lang in het pekelbad heeft gelegen, start het rijpingsproces in rijpingskamers waar de temperatuur en de vochtigheid onder controle wordt gehouden. Tijdens het rijpen worden de kazen op Smaakhoeve De Lochtenberg dagelijks nog met zorg gewassen.

Het melken van de koeien op Smaakhoeve De Lochtenberg gebeurt volgens de regels van de kunst. Er gelden extreme controles op vlak van hygiëne, waardoor de veiligheid van de rauwe melk is gegarandeerd.

ONZE KAZEN

De kaasmakerij van Smaakhoeve De Lochtenberg produceert een doordacht gamma rauwmelkse kazen die passen op iedere kaasplank met Belgisch karakter! Er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe culturen en rijpingstechnieken, wat Smaakhoeve De Lochtenberg een plaats maakt waar respect voor smaken en traditie hoog in het vaandel staan!
Lochtenberger

LOCHTENBERGER

Bergkaas van rauwe koemelk met gewassen korst
Vagebolleke

VAGEBOLLEKE

Halfharde kaas van rauwe koemelk met natuurkorst
Camarck met doosje

CAMARCK

Rauwmelkse kaas van het type Camembert
landloperke

LANDLOPERKE

Rauwmelkse kaas die plantaardig is gestremd
Wit Spetserke

WIT SPETSERKE

Frisse lactische kaas van rauwe koemelk
Grijs Spetserke

GRIJS SPETSERKE

Frisse lactische kaas van rauwe koemelk met askorst